NAM Waarderegeling

Wanneer u uw huis in het Aardbevingsgebied verkoopt dan kunt u wanneer u verlies heeft geleden een beroep doen op de Waarderegeling van de NAM. Op het moment dat u een en ander doorneemt en u volgt de berichten in de media dan zult u denken dat het prima geregeld is en dat er een reële, ruimhartige en rechtvaardige afhandeling zal zijn. Volg hier de 'belevenissen' van een aanvrager met een aantoonbaar verlies van 60.000 euro en oordeel zelf.

Dagboek van een aanvrager van de waarderegeling.

Maart 2016:

We gaan Loppersum verlaten. Na 14 jaar is het tijd voor een volgende stap. De kinderen gaan allemaal in Groningen naar school, de oudste woont al op kamers in de 'stad'. Daarnaast is onze werksituatie zodanig verandert dat het logischer is om in de Stad te gaan wonen. We zijn uitgeloot voor een mooi huis in de Stad. Het zal naar verwachting in het najaar van 2017 opgeleverd worden. Tijd zat zal je zeggen! We kiezen ervoor om een lokale makelaar in de arm te nemen. De makelaar denkt aan een verkoopprijs van 259.000. Nu klinkt dat heel leuk als je een hypotheek hebt van 275.000 maar we zijn het er niet helemaal over eens of dat voor dit gebied een reële verkoopprijs is. Het huis is het zeker waard en als het in een vergelijkbaar gebied zal staan zal het dat ook zonder twijfel opbrengen, maar dit is het hart van het Aardbevingsgebied. Altijd als er in de media iets te melden is over aardbevingen dan wordt er verslag gedaan vanuit Loppersum. Denk je werkelijk dat mensen van buiten het gebied staan te trappelen om hier een huis te kopen ???  We komen uit op een vraagprijs van 239.000. De NAM heeft een, zoals ze zelf en de minister zeggen, een ruimhartige en reële waarderegeling voor gedupeerden. Uiteindelijk zal het wel een beetje verlies opleveren, maar toch niet veel. Want wie in heel Nederland koopt in 2002 en nieuw huis en moet het in 2016 met verlies verkopen ????? 

 

Oktober 2017:

Gelukkig, na anderhalf jaar hebben we ons huis in Loppersum verkocht. Ons nieuwe huis in Groningen is ook binnenkort klaar dus er zal weinig tijd tussen zitten dat we 2 hypotheken hebben. We hadden eigenlijk verwacht en ook een beetje gehoopt dat ons huis sneller verkocht zou worden. Het is een modern en ruim nieuwbouwhuis met 4 slaapkamers en een totaal oppervlak van bijna 190m2. We hebben het nieuw laten bouwen in 2002. Er zijn wel bezichtigingen geweest maar er is zoals voorspeld niemand geweest van buiten het gebied, daardoor wordt de kans om je huis goed te verkopen wel erg klein. We hebben in Augustus 2016 het laatste bod gehad, 215.000 euro. Overdracht zal naar verwachting in 2018 zijn dus nog een paar maanden 2 hypotheken, is niet anders! We hebben het uiteindelijk verkocht voor 215.000 aan mensen die uit het aardbevingsgebied komen.

 

Januari 2018:

De overdracht is geweest, we hebben uit eigen middelen het verschil moeten bijleggen. Het is veel geld maar er is ons in de media door de Nam en de Overheid een goeie, reële, ruimhartige, realistische regeling beloofd dus het komt vast goed. 60.000 euro is veel geld!!!!! Direct na de overdracht alle formulieren ingevuld. We hopen op een snelle afhandeling want ook dat wordt beloofd!

 

Maart 2018:

Er komen 2 makelaars bij ons oude huis. Een uit Slochteren en een uit Akkrum. Het gesprek begint met een heel verhaal over de opdracht die ze hebben van de NAM en volgens welk protocol ze dingen gaan bekijken. De man uit Akkrum begint er ook maar direct over dat mensen vaak verwachtingen hebben die niet goed zijn want we hebben natuurlijk ook een enorme crisis in de woningmarkt gehad en dat vergeten mensen altijd. Eerlijk gezegd begin ik na dit verhaal al nattigheid te voelen..... Wat een onzin praat deze man de crisis is al jaren voorbij en we gaan (ook toen ons huis in de verkoop ging begin 2016) weer richting nieuwe hoogtepunten in woningwaarden. Als je even rond kijkt dan zie je: Na december 2012 keerde het vertrouwen in de woningmarkt langzaam terug. Eerst schoorvoetend, maar daarna ging het hard naar een recordstand van 121 punten in augustus 2016 (klik op link voor hele artikel).

Wij hebben ons huis te koop gezet op het hoogtepunt en deze man heeft het over prijsdaling door crisis. Ik denk dat de heren hier zijn om een taxatie te maken die zo laag mogelijk is... Er wordt plechtig beloofd dat we het rapport begin Juni 2018 zullen ontvangen.

 

Eind Juni 2018:

Maar eens even gemaild waar het rapport is dat we begin Juni zouden krijgen. Tja, de heren makelaars zijn het rapport aan het afronden. (knap na 3,5 maanden werken, zal wel goed over nagedacht zijn)

 

September 2018:

De mail van Arcadis: Bij deze informeren wij u dat we het definitief rapport aan NAM hebben geleverd. Onze excuses voor de vertraging. Conform de procedure leggen we het definitief rapport als advies aan de NAM voor. NAM doet vervolgens een aanbieding aan u ter afwikkeling van de waarderegeling. Bij deze aanbieding ontvangt u tevens het definitief rapport zoals dat door de taxateurs is opgesteld.

Persoonlijk denk ik dat er al ingezet wordt op uitputting van de slachtoffers, financiële lasten kunnen mensen aan onderdoor gaan en als je 3 maanden beloofd en er 6 van maakt zijn veel slachtoffers al aan het einde van hun latijn. (Even een basis-les psychologie tussendoor)

Op 25-09-2018 komt het rapport! We zullen zien.... 3.500 euro. Eigenlijk, zeggen de taxateurs en de NAM, is er geen sprake van verlies. De woning is voor de beste prijs verkocht maar omdat het Loppersum is en dat wel gevoelig ligt krijgen we 3500. De ruimhartigheid!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Of we even een vaststellingsovereenkomst willen tekenen.

 

Oktober 2018:

Eind Oktober heb ik een gesprek met de heer Venema van de NAM (is onafhankelijk want freelance extern) en de heer Lieberom die namens de NVM een waardemodel heeft ontwikkeld in opdracht en betaald door de NAM. Zij lichten samen het rapport toe. Over het gesprek kan ik hier nog niet veel zeggen omdat we de inhoud hiervan zullen gebruiken in de rechtbank.

De volgende stap in de procedure die door de NAM is opgesteld is de driedeskundigenprocedure. We zullen dit wel moeten volgen anders stuurt een rechter je toch weer weg. We weten ook al dat het voor de vorm zal zijn.

 

Januari 2019, een jaar na overdracht:

De driedeskundigenprocedure is eind Oktober 2018 aangevraagd, eind Januari 2019 maar eens gevraagd naar de status......  Het psychologische 'rekken' is weer aan de orde. Ik had ze tijdens het gesprek toch al gezegd dat we daar niet anders van worden....